Hakukoneenkuljettajan juttuja vaeltamisesta, tiedonhausta, kirjastoista...

maanantai 18. helmikuuta 2008

Uusliperalismi, mitä sulle kuuluu vuonna 2015?

Kemijärvellä ja Saksan Bochumissa kohistaan oikeutetusti. Maailman järki ei voi rakentua osakekurssien mukaan.

Uskon, että nämä tehtaiden sulkemisesta syntyneet metakat ovat alkusoittoa. Uusliberalismin aika alkaa kääntyä iltaruskoon. Kylmän sodan loppumisen jälkeen ainoaksi totuudeksi valittu ideologia takkuaa - yksittäisen ihmisen ja luonnon kannalta tämä aate ei vaikuta mitenkään mielekkäältä.

Luulenpa, että vuonna 2015 tilanne on jo parempi.

Kuluttajat suosivat yrityksiä, jotka tuottavat tuotteitaan yhteiskuntavastuullisesti lähellä kuluttajia. Jokainen firma haluaakin laatusertifikaattinsa yhteiskuntavastuun merkin sinisen avaimen ja Joutsen-merkin viereen. Nurinkurisesti yritysten markkina-arvo ja kilpailukyky nousee, jos ne toimivat vasten uusliberalistisia kilpailusääntöjä: harrastavat hiljaisen kasvun taloutta, sitoutuvat pitkäaikaisiin työsuhteisiin työntekijöidensä kanssa.

Epäonnistuneiden keskittämis- ja pilkkomisurakoiden jälkeen on myös tajuttu, ettei julkisia palveluja, opetusta ja tiedettä ole järkevä toteuttaa liiketaloudellisin perustein. Yliopistot ovat harjoitelleet toimintaansa julkisoikeudellisina yhteisöinä ja maksaneet kovat oppirahat tiedebisneksen harjoittamisessa. Muutama on konkurssin jälkeen otettu valtion huostaan ja muutkin ovat jo sinne haikailemassa.

Mitä sitten? Pitää vetäistä henkeä ja löytää ja iskeä uusi pykälä silmään. Ehkäpä kansa- ja ihmiskunta voisi viisastua ja katsoa lopulta asioita muuten kuin yhden ainoa totuuden kautta.

Asioita kannattaa jo tänäänkin katsella kieli keskellä suuta eikä rynnätä oikopäätä maksimaalisen voiton tavoittelun ideologian mukaan. Jos teemme oikeita valintoja, saamme kiitoskirjeitä tulevaisuudesta.

1 kommentti:

herikeve kirjoitti...

Itse itseäni kommentoiden:

Jaaha, eipä vuosi sitten ollut aavistusta, että lama olisi näin äkkiä rytkähtäen niskassa.

Toivottavasti nyt aletaan miettiä noita vaihtoehtoisia polkuja. Jos lama jää lyhytaikaiseksi, entinen hurlumhei jatkuu, eikä asioista opita.